Van der Biesen Reisburo's

045 532 22 33

" UT ENIGSTE WAT GEER ZELF MOT DOON, IS UG KOFFUR PAKKE ! "

 

Het schitterende produkt van de touroperator Van der Biesen Travel te Kerkrade. Prachtige excursiereizen per luxe touringcar naar diverse landen in Europa. De voordelen: u reist met een Limburgs gezelschap, uw opstapplaats is in de buurt én u gaat meteen de grens over, zonder dat u eerst naar een centraal overstappunt moet.

Begin december verschijnt ieder jaar de nieuwe jaargids met steeds weer verrassend mooie reizen. Ondanks dat het Van der Biesen busbedrijf al een eeuw bestaat, is het zéér zeker geen ouderwets bedrijf en is men prima meegegroeid met de internet ontwikkelingen. Zo kunt u hier de gehele brochure online doorbladeren.

>> Klik hier om online de zomergids 2020 van Van der Biesen Travel te bekijken

>> Klik hier om online de wintergids van Van der Biesen Travel te bekijken

Online boeken

Heeft u uw keuze uit de Van der Biesen brochure al kunnen maken ? U kunt meteen online boeken. Klik op onderstaande link en vul vervolgens het boekingsformulier in. U krijgt zo spoedig mogelijk bericht.

>> Klik hier om online een reis uit de Van der Biesen Travel brochure te reserveren

Van der Biesen: meer dan 100 jaar geschiedenis !

Als commercieel bedrijf meer dan 100 jaar geschiedenis schrijven is niet iets dat iedere dag voorkomt! Hoe het allemaal zo ‘gekomen’ is kunt u hieronder lezen.

Harrie van der Biesen moet in 1911 een vooruitziende blik hebben gehad. In dat jaar begon hij aan de Pricksteenweg te Bleijerheide (Kerkrade), een regelmatige lijndienst voor personenvervoer per paard en wagen van het centrum van Kerkrade naar Haanrade, een van de buitenwijken van de stad. Vóór die tijd was de Kerkraadse bevolking uitsluitend aangewezen op de tramlijn Herzogenrath-Aachen, die door het toen nog florerende mijnstadje liep. Andere bestemmingen moesten te voet worden aangedaan en Kerkrade was verder totaal afgesloten van de (Nederlandse) buitenwereld. De paard en wagen lijndienst betekende dan ook een ware uitkomst voor de inwoners van Kerkrade.

Gesteund door het succes van de lijn Kerkrade-Haanrade kocht Harrie van der Biesen acht jaar later een Duitse militaire wagen bij het autokerkhof in Aachen. Hij bouwde het gevaarte om tot een heuse autobus en opende de lijn Kerkrade-Heerlen, waarmee Van der Biesen zorgde voor de definitieve ontsluiting van Kerkrade. De dienst was een gouden greep. De mensen verdrongen zich om een plaats te krijgen in de gemotoriseerde attractie. Binnen twee jaar liepen er dagelijks zeven tot acht bussen op deze lijndienst, die telkens tot aan de nok toe gevuld waren. De tarieven waren voor die tijd zelfs aan de ‘gepeperde’ kant: ƒ 1,50 voor een enkeltje en zelfs een rijksdaalder voor een retour. Een fooi van een gulden was overigens een heel normale zaak!

Omdat het succes uiteraard werd opgemerkt en er nog geen wettelijke regelingen bestonden, schoten de busondernemingen in de Oostelijke Mijnstreek als paddestoelen uit de grond. Er heerste een moordende concurrentie. Harrie van der Biesen besloot dat het tijd werd voor verandering.

In 1924 organiseerde hij de eerste dagtochtjes naar Valkenburg en andere plaatsen in de buurt. Niet veel later werd het buitenland aangedaan, met bijvoorbeeld tochten naar het Duitse Königswinter of de bedevaartsplaats Kevelaer. De zaken liepen goed en Van der Biesen verhuisde naar de Hoofdstraat 69 te Kerkrade, op hetzelfde adres waar het busbedrijf nog steeds zit.

In de jaren dertig sloeg de crisis ook in Kerkrade toe. Veel busondernemingen legden het loodje, maar Harrie van der Biesen wist, zeker gesteund door zijn medewerkers, het hoofd boven water te houden. Ook de oorlogsjaren kwam men vrij ongeschonden door, alhoewel een groot deel van het wagenpark door de bezetters in beslag werd genomen. Na de oorlog wist men nog twee van de wagens, weliswaar enigszins gehavend, terug te vinden. Vol goede moed ging men eind 1944 met de twee opgelapte wagens aan de slag. Het bedrijf herleefde en bloeide weer op. In de vijftiger jaren werd een reisbureau opgericht en het wagenpark werd relatief snel weer op peil gebracht met nieuwe aankopen.

In 1953 kwam Van der Biesen met een stunt die veel gevolgen zou hebben, uniek voor Nederland: de eerste folder met reizen naar ´verre bestemmingen´. Tien dagen naar Reutte in Tirol, volpension voor de prijs van ƒ 98,50. Vanaf dat jaar was er een opstaproute door heel het land en werden her en der reisbureaus geopend, tot in Amsterdam toe. Harrie van der Biesen junior, die het bedrijf inmiddels van zijn vader had overgenomen, had in die tijd maar liefst vijftig mensen in dienst. In de jaren zestig was Van der Biesen een begrip en wekelijks vertrokken tussen de tien en twintig bussen naar buitenlandse  bestemmingen.

In 1965 wilde van der Biesen de lucht in! Er werd een verbintenis aangegaan met het Belgische Airsucces dat vliegvakanties vanuit  Brussel en Luik verzorgde. Dat bedrijf wilde graag in Nederland actief worden en Harrie van der Biesen had daar wel oren naar. Een vennootschap werd opgericht en men begon op eigen risico vliegreizen vanaf Beek te organiseren. Zeker niet zonder succes! Toen de Belgische mede-eigenaar in 1972 stierf, bleek het op dat moment helaas niet mogelijk deze tak van het bedrijf voort te zetten.

In 1976 wordt de kleindochter van de oprichter, Margriet van der Biesen, directrice van het bedrijf en dat bleef zij tot 2009. Zoals eerder al aangegeven heeft elke ‘van der Biesen  bestuurder’ ingrijpende innovatie maatregelen moeten nemen om het bedrijf te brengen waar het nu staat. Ook Margriet van der Biesen moest een dergelijke maatregel nemen.

In 1989 maakte ze misschien de belangrijkste beslissing ooit voor het bedrijf: van lokale busonderneming welke reisjes organiseerde, werd het een provinciale touroperator die zich helemaal toelegde op het organiseren van reizen. Voor het inhuren van de touringcars werd een langlopende overeenkomst gesloten met Kupers touringcars waardoor de broodnodige kwaliteit gewaarborgd kon blijven en men aan de wensen van een modern publiek kon blijven voldoen. Tevens werden er, om ook vliegreizen en andere soort reizen te verkopen, door de jaren heen meerdere filialen geopend en steeds meer contracten afgesloten met bekende nederlandse, duitse en belgische touroperators.

In 2004 werd het reisbureau in Landgraaf overgedragen aan Pito Agüeria Corral, die op dat moment 12 jaar in dienst was van het bedrijf. Begin 2009 werd de leiding van de touroperator Van der Biesen Travel overgedragen aan Jo Vleugels, al meer dan 35 jaar in dienst van het bedrijf.

Zo ontstonden dus twee nauw samenwerkende bedrijven: Van der Biesen Reisburo's en Van der Biesen Travel. Beide in handen van twee echte "Van der Biesen" mensen.